ØRKENROTTEN

ØRKENROTTEN

HISTORIEN
Den mongolske gerbil, også kaldt ørkenrotte blev fundet af
Armand David, en fransk missionær i 1866, der sendte dem til det zoologiske museum i Paris. I 1930’erne var Professor Kasugo fra det Japanske Kitasata institut, en af de første til at avle dem i fangenskab. Men det var ikke før 1950’erne at videnskabsmænd, rundt omkring begyndte at studere dem og senere importeret til USA af Dr. Victor Schwentker, hvor de var brugt i laboratorier til videnskabeligt forsøg. I 1960’erne blev ørkenrotten importeret til England og ved 1970’erne var de blevet et rigtigt populært kæledyr i mange lande.

 

 

I NATUREN
Den mongolske ørkenrotter stammer oprindeligt fra de Centralasien, med dele grønne og ørkenartige steppeområder, som er karakteriseret ved meget høje temperaturer om dagen og ret lave

temperaturer om natten. Her lever den på tørre stepper og i halvørken. Den oprindelig farve for ørkenrotten er Golden agouti. Denne farve får dem til at falde bedre i ét med omgivelserne og gøre den til mindre fare for rovdyr. Ørkenrotterne bor i forgrenede gangesystemer med flere

kamre i en dybde på 150 cm. nede og i en omkreds på omkring 5 meter. Her lever en stor social familie med kompleks social struktur og hierarki. Ud over dette som man ville kalde det centrale bo, findes der oftest flere boer i de nærmeste omgivelser. De er meget sociale og afhængig af andre ørkenrotter til at føle sig sikker, holde varmen i de kolde nattetimer og for det sociale. Det regner sjældent, og ørkenrotten får derfor det meste vand gennem føden og morgen duggen og det kan opholde sig i deres fedtceller og hjælpe dem gennem de tørkeperioder.

HVAD ER EN ØRKENROTTE?

En gerbil, også kaldt en ørkenrotte på dansk, er en gnaver. Ørkenrotte er faktisk misvisende da den slet ikke er i familie med rotten. Halen er lige så lang som en gerbil krop og er dækket med pels. De har ofte en gylden pels med hvid bug, men i fangenskab kan ørkenrotter fås en lang række forskellige farver. Bagbenene er meget muskuløs og de har store fødder som de bruger til at hoppe, springe og løbe med.  På maven kan ses en bar plet groft hud som  er dens duftkirtel, som den bruger til at markere områder eller genstande med. Ørkenrotter ses ofte stående på hug, når de ikke bevæger sig som ses på billedet.

Danske navn: Ørkenrotte

Engelske navn: Mongolian gerbil

Latinske navn: Meriones unguiculatus

Kongerige: Animalia

Klasse: Mammalia

Pattedyrs orden af: Rodentia

Subfamilie af: Muridae

Underfamilie af: Cricetidae

Slægtning af: Myomorpha

Genus: Meriones

Kost: Omnivore

Vægt: 60-90g. (Ung til voksen hun) - 90-110g. (Ung til voksen han)

Levetid: 3-7 år

Kønsmoden fra: 7-8 uger

Favorit mad: Frø

Oprindelig fra: Tørre stepper i indre Mongoliet

Gennemsnitlig kuld størrelse: 6-7

Vigtigste føde: Frø, frugter, nødder

Rovdyr: Fugle, slanger, vildkatte

 

ØRKENROTTES SANSER?

FØR KØBET

Når man er på udkig efter at få ørkenrotter, er der nogle ting man skal sikre sig før man tager dem med hjem.

 

 

  • Aldrig køb en ørkenrotte spontant, men sæt dig ind i hvad det er for et dyr.
  • Ørkenrotter er sociale dyr og man skal altid køb mere end en ørkenrotte
  • Selv om ens første tanke vil være at købe ørkenrotter i en dyrehandler, vil du altid være bedre sikret hos en privat erfaren avler.
  • Når du står og ser på ørkenrotterne, er det vigtigt altid at se efter om de ser sund og raske ud. Fx. Ser de beskidte ud i pelsen, uklare halvlukket øjne, bidemærker, mærkelig knuder m.v. (Tjek under "Sundhedstjek" for mere information)
  • En aktiv og nysgerrig ørkenrotte, er tegn på den har det godt, og  den er sund og rask
  • Som nybegynder er det vigtigt at starte med ørkenrotter af samme køn.  Der er meget at lærer om deres adfærd m.v.
    Der er meget at sætte sig ind i I forhold til at avle og om de farver man avler er til at sælge.

1 , 2 , 3 eller... ?

 

Her snakker vi om samme køns grupper

Er overbevist om, at den bedste måde at holde ørkenrotter på, er som par eller mindre grupper i lige nummer af 2, 4, 6, så hvis de har behov for at blive delt op at alle har en partner at sættes med, med mindre det er 1 ældre og yngre, så vil det fungere fint med 3. Ørkenrotter er sociale dyr og lever i naturen i flokke, så de drager stor fordel af selskabet i en anden ørkenrotte. De holder hinanden underholdt, de soignere hinanden og sove sammen. Det giver en tryghed de har brug for, for at holde sig sunde og raske.

 

Hvorvidt ørkenrotter er i familie eller ej, har ikke nogen direkte indflydelse på, om de vil kunne sammen som gruppe, ud over det faktum, at de har levet sammen hele deres liv. Der vil altid være lidt hierarki diskussioner, når den  dominante ørkenrotte i en gruppe bliver syg eller dør. Om det videreudvikler sig efter lidt boksning og markering er ikke til at forudse, men er noget man selvfølgelig skal være på vagt med.
(*Mere information om adfærd længere nede på siden)

 

Hvis man vælger at have 2, så hold dem tæt i alder, for at undgå den ene dør før den anden. Man kan også vælge 3, hvor det er en forældre og dens 2 unger. Så har man hierarkiet sat og når så faren eller moren dør, har ungerne fortsat hinanden. Selvfølgelig kan det ske at ungerne kommer op og slås op til eller efter forældrens død for at finde næste i hierarkiet, men hvis det skulle blive slemt, vil et splitbur nemt hjælpe dem på vej til at blive venner igen. (*Mere information under Mad & Bolig)

 

INDFLYTNING

Den første du skal gøre, er at få gjort ørkenrotternes  bur og forsyninger klar, før du kommer hjem med dine ørkenrotter.  Husk at give dem ro den første dag hjemme. Ved godt hvor ivrig man kan være, for at være sammen med sine nye kæledyr, der netop er blevet en del af ens familie, men husk, at de er i en ny verden og er sandsynligvis en smule forskrækket, og selv om de ikke er bange, kan de sandsynligvis føler sig lidt stresset og overvældet. Ørkenrotter elsker at udforske nye steder, men fordi så mange ting har ændret sig på én gang, er det bedst at give dem lidt tid til at tilpasse sig deres nye hjem og at lade dem hvile fra alle de nye indtryk på ​​dagen.

Vigtigt er også have have lidt strøelse og foder med fra tidligere hjem. Det kan hjælpe dem med at føle sig tryg.

 

HÅNDTERING (TAM)

Der er mange måde at håndtere en ørkenrotte på, helt efter hvor tam den i forvejen er og hvor tam man ønsker den skal blive.
Det er også altid en god ting at vente med at tag dem op i hånden, men i stedet starte ud med at vinde dens tillid med godbidder.

(fx: solsikkefrø, græskar kerner, havregryn, melorme m.m. ) Altid med flad hånd og helt nede til bunden af buret.

Hvis ørkenrotten flygter i skjul, så giv Den tid til at finde roen med din hånd i dens bolig.

Et forslag er at rydde op i tingene i buret, som fx at rense madskålen og andre små ting og lad den se at du ikke vil Den noget ondt. Hvis den kommer hen, så lad den sniffe din hånd og derefter langsomt trak hånden tilbage.

Brug tid hver dag med at rode lidt rundt i buret og give godbidder. Vise dem at man ikke vil dem noget ondt.

Hvis den efter 1 uge eller 2, fortsat skræmt gemmer sig, skal alle gemme muligheder tages væk mens du har hænderne nede hos dem. Så bare rode lidt rundt eller bare lade arme ligge i buret, så de kan kravle på dem. Det handler mest om tålmodighed. Mange gange kan muligheden for at komme ud og omkring også gøre det nemmere at få den tamme. Selvfølgelig et sted hvor man har mulighed for at få fat i dem igen.

Note: Hvis man tager en ørkenrotte i halen, så skal man sikre sig at holde helt inde til haleroden. Hvis ikke man gør dette, kan halen falde af. Dette er deres forsvare mekanisme og de skal nok klare sig uden halen, men ser ikke så kønt ud. Dog skal man holde øje med den ikke blive betændt. En anden dårlig ting med at tag en ørkenrotte op i halen er også chancerne for at gøre den tam. De bryder sig ikke om den slags håndtering og vil være bare blive mere bange og sky når man prøver at få kontakt med dem.

3 GODE HÅNDTERINGS METODER

For de skræmte totter, er et solidt paprør en god start. De vil næsten automatisk hoppe ind i røret, hvorefter man kan tag røret op og sætte den hen mod ens hånd, hvor den så vil kravle over. Her er det altid en god idé at have en godbid klar for enden af røret. Ikke sikkert de har lyst i starten, men med tiden vil de vide hvor de finder godbidderne.

 

En anden god måde, hvis din ørkenrotte endnu ikke føler sig helt tryg med din hånd, er at man ligesom kan ”skovle” dem op ved at man med begge hænder rundt om den på begge sider og skovler den op i en hul hånd.

 

Det er selvfølge nemmest når en ørkenrotte selv vil springe op i ens hånd, men sådan noget tager tid og tit de rigtige godbidder.

Og med tålmodighed kan man for en rigtig dejlig og social ørkenrotte som vil elske at komme op.

KØNS FORSKEL
Du kan kende hunnen på at kønsåbningen og endetarmen sidder tæt op af hinanden, og på de ældre hunner kan man se de 8 patter underneden. Hos en voksen han kan man tydelig se hans testikler ved haleroden og der er længere mellem kønsåbningen og endetarmen.  Ungerne skal tages fra senest når de er 7 uger, da det er tæt på hvor de bliver kønsmoden. Dette vil også gøre det lettere for dem at få en ny sambo.

ADFÆRD

I FERIEN

Når man skal på ferie, er det vigtigt at der bliver taget hånd om ens ørkenrotter. Selv om ørkenrotter er en af de gnaver som faktisk klare sig bedst for sig selv i længere tid uden opsyn, er det vigtigt man har nogen til at komme forbi og se til dem, give dem friske forsyninger, tjekke at alle har det godt og alt er vel. Disse tips og råd er kun gældende for at de er uden opsyn i max 3 dage.

 

Maden

Det er klart, det er nemt at efterlade en stor mængde af foder i en skål. Til fordel vil også være at hænge nogle gnaver stænger ind. Det er selvfølgelig vigtigt at man heller giver dem lidt for meget mad, end for lidt.

Vand

Selv om ørkenrotter er ørkendyr og godt kan leve et stykke tid uden vand, er det vigtig at det vand de får er nogenlunde frist vand. Og der må det MAX være 2-3 dage gammelt. Så om du sætter en kæmpe vandflaske ned til dem gør ingen forskel i forhold til de alger og bakterier som kan udvikle og

indebærer en sundhedsfare for dine ørkenrotter. En anden grund til at man skal få en til at kigge til sine ørkenrotter hver 2-3 dag, er også risikoen for at vandflasken går i stykker eller andet der gør de pludselig ikke kan få noget at drikke.

 

Sygdom

Inden man tager på ferie, er det altid godt at få tjekke dem igennem for om der skulle være tegn på sygdom.  Alvorlige sygdomme kan også forekomme meget hurtigt og er en grund til at dem der ser efter dine ørkenrotter, kan spotte det hvis noget er galt.

Copyright © since 2002 - 2017 Gerbil.dk. All rights reserved