SKAL, SKAL IKKE

Som førstegangs køber af ørkenrotter, vil vores råd være at starte med at have 2 af samme køn.

En familie kan være mange ting og er ikke ens betydning med at man skal købe et avlspar. Det er et stort ansvar at avle og det er noget der påvirker alle som har eller får ørkenrotter, hvis ikke det er sunde ørkenrotter man sælger. Ja, unger er dejlige og nuttet, men når de bliver kønsmoden er der et helt nyt problem, hvis ikke man skiller dem fra familien. Deres forældre vil parre deres unger når de bliver kønsmoden og hvis de voksne føler sig truet måske pga. pladsmangel, vil de begynde at jagte dem, for at få dem ud af gruppen.

Når man så vælger at avle, så læs op på det og tjek dit område for mulighederne for at få dem solgt. Hvis mange sælger unger i dit område, kan man godt ende med at hænge på sine ørkenrotter og så skal man helst have pladsen til det.  Ørkenrotter er klar til at parre sig fra ca. 9 uger (Lidt forskel på hanner og hunner), hvor de bliver kønsmoden. Men for at få de sundeste unger og tænke helbredsmssigt fornuft. Det er dog helbredsmærssigt fornuftigt at vente med at avle på en hun, til hun er mindst 4 måneder gammel og se sund og rask ud. Hunnerne man kan avle på indtil omkring to år, hvor imod hannen kan hele livet. Hvis hunner har avlet tidligere, kan hun godt forsæt med at få unger, men er det første gang efter hun er 2 år, er usandsynligheden for at hun kan blive gravid.

 

Til opdrættet er det bedst at vælge 2 unge ørkenrotter, der er minimum 4 måneder gamle, samt er sunde og raske. Dyrene må ikke udvise stor aggression, nemt blive stresset eller have adfærdsforstyrrelser. Disse egenskaber kan nemlig være arvelige.

 

Det er vigtigt at hvis du ville parre dine ørkenrotter, at de har plads nok. Kan godt være at de vil få unger på den minimal plads, men det er ikke sund for familien at have for lidt plads, da det kan stresse hunnen udnødvendigt. Som minimum synes vi, at ørkenrotter der avler skal have 80Liter.

DEN RIGTIGE PARTNER

Hvis man gerne vil begynde at avle på sine ørkenrotter, er der nogle forhold man skal tag med i ens beslutning. Dette er kun sund fornuft i forhold til at sørger for ens unger for et godt hjem og fremtid. Vigtigt at have brugt tid på at lære sin ørkenrotter at kende og gøre dem fortrolig med en, før man begynder at avle, da  ørkenrotter godt kan være mere stresset første gang, og kan blive så stresset at hun ikke vil tag sig af sine unger mere eller spise dem. Det sidste kan de dog også finde på at gøre hvis moren føler der er noget galt fysisk med ungen eller hun har problemer med at die dem.

SUNDHED

 

 • Sikre at dine ørkenrotter hverken er for unge eller for gamle først. Det er ikke sundt for en ørkenrotte hun at blive avlet på før den minimum er 4 mdr.
  Hanner er avls dygtige hele deres levetid.

 • Når du vælger dit avls par er det vigtigt at se efter om de virker friske og nysgerrige.

 • De skal have et roligt men nysgerrig temperament. Sky og let stresset ørkenrotter er aldrig gode at avle på.

 • En hun ørkenrotte har ikke godt af at føde mere end 5-6 kuld i alt og skal helst ikke avle sit første kuld efter første leveår og helst pensioneres ved 2 års alderen.

 • Sikre at de ikke har nogle arvelige sygdomme, som voldsom form for epilepsi eller let til at blive stresset. Det ses tit ved de ligger stille i det ene hjørne mens de andre farer rundt.
  Foderørkenrotter er fx. tit indavl og vil ikke være smart at avle på.


FORBEHOLD

 

 • Der er vise farver som sælger bedre end andre og det skal man sætte sig ind i, for ikke at sidde inde med unger man ikke kan få solgt.

 

 • Forbered på have plads til de unger man ikke får solgt.

 • Få styr på eller få hjælp til at vide kønnet og farverne på dine unger, så det ikke ved fejl bliver solgt sammen af hvert køn.

 • Skriv alt ned i en bog, med fødselsdato, antal, køn, farve og hvem deres forældre er o.s.v. Nogle køber er interesseret i hvilken farve ungerne er og hvis du ikke selv ved det, kan man via farven på forældrene finde ud af det.

 • Hunnen kan være gravid fra 24 til 28 dage.

 • Hunnen skal have mere protein i sin foder mens hun er gravid.

 • Hold buret et roligt sted og sørger for at deres hule har minimum 2 udgange.

 • HUSK ALTID AT HVIS FREMMED HÆNDER VIL HOLDE UNGERNE AT LADE DEM HOLDER FORÆLDRENE FØR DE HOLDER UNGERNE. Fremmed lugte kan ende i at forældrene vil slå ungerne ihjel. Husk at vaske hænder imellem hvert bur hvis du kan flere ørkenrotter.

 • Sørger for at buret er stort nok til at have kuld i. De kan få alt imellem 3 til 11 i kuldet med et gennemsnit på 6-7 unger pr. kuld.  Vil minimum sige at et avlspar skal have et 80 L.

SALG

 

 • Hvis man ønsker sine dyr får et godt hjem, er en ordentlig pris vejen frem og man søger for at sætte en pris derefter.

 • Du har i forhold til dyrehandler en tam og sund ørkenrotte og viden om den forældre m.v. som seriøse avler helst vil have.

 • Sælg aldrig en ørkenrotter til mindre end 50 kr. stk. med mindre man vil lave rabat ved flerkøb. Det er vigtigt at man ikke bare sælger dem billigt og de ender i de forkerte hænder eller foder. En dyreelsker vil godt betaler den rigtig pris for et sundt og tamt ørkenrotte.

 • Sælg aldrig unger før de er minimum 6-7 uger og sælg dem aldrig alene, med mindre den skal sættes med en anden unge. Sælg aldrig en unge til en med en ældre ørkenrotte, uden at anbefale dem at bruge splitbur først.

 • At avle ørkenrotter koster mere end du nogensinde vil få igen,for at sælge ungerne.

PARRING & AVL

Start med at introducere din han og hun til hinanden gradvist igennem splitbur. Hunnen vil være interesserede i at parre omkring hver fjerde dag, og ørkenrotter vil parre sporadisk over et par timer. Hvis ikke de skal gå sammen permanent, kan man prøve at lade dem møde et neutralt sted i en times tid. Her skal man bare sikre sig at det er det er den dominante han og hun man føre sammen, da det godt kan give konflikter i gruppen, hvis det ikke er. Hvis man er nybegynder, skal man nok ikke bruge denne form endnu.

 

Hannen lugter til hunnens genitalier og finder ud af, om hun er i brunst. Hvis det er tilfældet, begynder hannen at jage hunnen rundt i buret. Hunnen stopper et kort øjeblik og løfter bagdelen tydeligt. Hannen springer straks på hende og mens han parre, piver hunnen tit. Parringen foregår meget voldsomt hos unge ørkenrotter. Hannen kan bedække hunnen flere gange i løbet af en halv dag. Efter hver parring gør hunnen og hannen deres genitalier rene, mens de stadig står bag hinanden. De stamper begge af og til ophidset med bagpoterne.

Drægtigheds perioden er på 23-28 dage, men kan vare op til 43 dage, hvis hunnen samtidig har mange unger. En hun er allerede klar igen til at parres få timer efter hun har født og hun vil være i brunst ca hver 7 dag i 12 til 18 timer á gangen.

 

De kan få 7-8 kuld om året. Når hunner bliver over 1 år, kan antallet af kuld reduceres meget. 
En hun kan få unger til hun ca. er 24 måneder, hvor en han kan fortsætte hele hans levetid.

FRA GRAVID TIL UNGER

 

Nogle dage før hunnen føder, kan du godt regne med at hun er MEGET mere aktiv end tidligere i graviditeten, både nat og dag. Hunnen spiser også meget mere end normalt. Når Ørkenrotten føder, må de ikke forstyrres. Hunnen kan blive stresset og æde ungerne. Dette kan også ske, hvis hunnen ikke får animalske proteiner i maden. Ørkenrotte ungerne bliver født fuldstændigt afhængige af sine forældre.

Det er en uforglemmelig oplevelse at iagttage, når en ørkenrotte opfostrer sine unger.

Man bør dog forinden overveje, hvor man skal gøre af ungerne, som der kan komme 1-11 af pr. kuld.

Når de får unger, er det godt at give dem masser af foder, ro og fred.

Hvis den er første gangs fødende, så lad vær med at tag ungerne fra deres rede, da din lugt, kan forvirre ørkenrotten til at tro det ikke er hendes unger og hun vil slå dem ihjel.

De første uger af ungernes liv

• De første par dage ligner de små nøgle rejer

• Efter omkring 10 dage, har ungerne så småt at få pels.

• Efter ca. 17 dage, begynder ungerne at åbne deres øjne, men de kan da godt finde på før det, at forlade reden at snuse sig omkring.

Hunnen vil selvfølgelig sørger for at få ungerne tilbage i sikkerhed.

Hvis hunnen ikke fanger de vildfarende unger sammen, når de er ude, kan det godt være tegn på stress.

Hold øje med hun får ro nok og har de rigtig muligheder for en rede og gerne med 2 udgange.

• Efter ca. 4 ugers alderen, ammer de ikke så meget mere og når de når 5 ugers alderen, er ungerne fuldstændig selvstændige. Herefter kan de tages fra moderen, men meget tyder på at det vil have stor betydning for ørkenrottens sind at blive et par uger mere for det sociale og de er en flittig del af familien.

 

Man kan godt lade hun ungerne blive hos moderen, for at hjælpe med at passe det nye kuld unger. Dog er det ikke en selvfølge at moren ønsker at have alle de unger hos, sig når de bliver kønsmoden og man skal være forberedt på at skulle dele dem op i mindre grupper.

DET NYE HJEM

Når enten du skal have en unge med hjem eller når en af dine egne unger skal videre, er det altid godt at tag lidt af dens bundmateriale og foder med fra dens tidligere hjem med. Det vil give den tryghed i de nye rammer og lad den bedre falde til. Husk at lad den få ro den første dag. Derefter vil den nok gerne op og sige hej og udforske. Og husk som køber at have en transport bur med mulighed for at de kan gemme sig i paprulle eller kokosnød.

Copyright © since 2002 - 2017 Gerbil.dk. All rights reserved