DEN SUNDE ØRKENROTTE

Man skal engang imellem lave et sundheds tjek på sine ørkenrotter. Samme er gældende når man køber en ørkenrotte.  Aldrig køb en ørkenrotte der ikke er rask, du giver bare penge til en, som vil forsætte med at behandle dem dårligt.

PELSEN & HALEN

Fin, blank og renlig pels. Ingen tegn på bare pletter, afføring i pelsen ved tarmåbningen eller bidemærker.

ØJNE ,NÆSE & ØRE

Flotte runde øjne, uden større form for snack.
Næsen renlig og uden hårtab.

MUND

Tjek for skader nær munden og tjek til lyde som klik lyde eller ligefrem nys som er tegn på sygdom.

ADFÆRD

Nysgerrig og imødekommende. En sky ørkenrotte, kan  både være tegn på mangel på håndtering og stress.

DUFTKIRTEL

Skal ligne skaldet, gul, oval rug hud. Her skal man være OBS på kræftknuder.

TÆNDER

En ørkenrottes tænder vokser hele livet, men man skal altid tjekke om  tænderne vokser lige, ikke er skæve eller tilgroet.

NOGET GALT

Læg mærke til ændret adfærd eller udseende. Nedsat aktivitet, forpjusket pels, krum ryg, sammenklistrede øje og appetitløshed. Lav et sundhedstjek på den og tjek på sygdoms oversigten om noget passer til. Hvis den er syg, har den brug for ro og varme. En lampe på den ene side af buret, eller varmeplade under buret, vil hjælpe en syg ørkenrotte meget.  Tilbyd  gerne vand med en pipette, men kun hvis det ikke stresser der mere. Du kan også  få en dyrlæge til at injicere saltvand. Hvis ørkenrottten ikke drikker, spiser eller forbliver kold, skal du søge en dyrlæge så hurtigt som muligt.

Forslag til mad. Mast melorme, havregryn blødt op i vand, youguth eller en mast banan

 

FORBYGGE SYGDOM

En god varieret kost, bur med mulighed for udluftning, frisk vand hver dag og undgå at ens ørkenrotter står en sted hvor den kan blive stresset pga.  for meget aktivitet tæt på buret, er alt sammen med til forbygge at din ørkenrotter bliver syge. Dårlig harmoni i gruppen eller dårligt indrettet bur, kan forudsag stress. Når man køber et dyr er det vigtigt at tag hele ansvaret med og være sikker på man har tid og penge til at pleje sit dyr når det bliver sygt. En tur til dyrlægen kan koste som minimum nok omkring de 150 kr.  Nogle gange kan man være heldig at det kun er småting  og man kan finde en løsning her på siden eller spørger i nogen af de ørkenrotte grupper der er på Facebook.

 

SYGDOM OVERSIGT

SVULST

ALLERGIER

TYZZER'S DISEASE

FORKØLELSE

ANFALD (EPILEPSI)

HUDSYGDOMME

INDRE ØRE PROBLEMER (HEADTILT)

SKADER

DØDSFALD

 

Nogen gange er det nemt at se at ens ørkenrotte er ved at nå enden pga. alderdom eller sygdom, men andre gange kan man pludselig finde ens ørkenrotte død i bunden af buret, uden af vide hvad der er sket. Det bedste man kan gøre nu, er at få buret renset i gennem og tjekke den/de andre ørkenrotter for tegn på skade eller sygedom.

 

Hvis man nu står tilbage med en ørkenrotte, er det vigtigt at sikre  sig den er rask, før man begynder at overveje at finde en ny ven. Så lad den gerne gå alene en uges tid, før man går i gang med at finde en ny partner.

 

Når man går ud og finde en ny partner til den efterlade, er det vigtigt at tag dens alder i mente, når man vælger ny. Hvis det er en ældre ørkenrotte, er 2 unger en god ide.

Copyright © since 2002 - 2017 Gerbil.dk. All rights reserved